Badeværelsesrenoveringer i ældre etageejendomme stiller krav til både materialer og udførelse, og VVS- og murerløsninger skal derfor vælges med omhu.
Her skaber linjeafløb langs væggen optimal udnyttelse af hver kvadratmeter og forenkler samtidig projekterne for de udførende, påpeger københavnsk murermester.
Hver eneste dag renoveres stribevis af badeværelser i ældre etageejendomme over hele landet, og ofte inddrages en del af gangen eller trappearealerne i de nye planløsninger. Det enkelte projekt får dermed unikke kendetegn, idet de gamle konstruktioner dikterer smarte løsninger på alt fra afløbsplaceringer til rørføringer. Blikkenslageren og mureren mødes derfor af store krav om at udnytte hver kvadratcentimeter bedst muligt.
Høje krav til VVS- og murerarbejde
Det kan murermester Thomas Wiese tale med om: Som udførende er han lige nu involveret i et ombygningsprojekt på femte sal i en etageejendom fra 1913 i København. Her udvides badeværelset ved at inddrage trappen op mod loftet og noget af gangen.
– Det er faktisk et af de mest usædvanlige projekter, som jeg har været med til. Alle installations- og byggemæssige løsninger er derfor blevet valgt med omhu for at sikre, at rummet ikke kun lever op til alle moderne krav, men også giver den bedste oplevelse for brugeren, fortæller Thomas Wiese.
Maximering af badeværelsesareal
Ikke mindst brusenichen i det udvidede badeværelse var en kompleks opgave for de udførende. Installationerne skulle føres ind i den gamle trappeopgang, så badeværelsets areal blev maksimeret, samtidig med at selve vådzonen skulle beklædes med store fliser. Thomas Wiese fortæller om valget af afløb langs brusenichens ene væg:
– unidrain afløbet giver for det første en langt pænere færdig løsning end alternative afløb. Men det er også nemmere at arbejde med for os, fordi vi kun skal etablere fald i gulvet til én side. Det gør, at afløbet er det mest optimale, når man som her kombinerer et brusenicheareal på nogle få kvadratmeter med en gulv- og vægbeklædning af store fliser.
Samtidig sikrer løsningen med sine væg- og gulvflanger en vandtæt overlapning med vægmembranen og dermed en minimering af risikoen for vandskader.
Lav indbygningshøjde intet problem
Ifølge blikkenslager Kim Madsen fra VVS-firmaet Eriksen & Co., som stod for afløbsinstallationerne til renoveringsprojektet, har unidrain-afløbet den fordel ved etableringen af VVS-installationer i en etageejendom, at det ikke kræver en traditionel vandlås. Derved undgår både beboeren og de udførende som udgangspunkt at besvære underboerne i løbet af byggeprocessen, ligesom risikoen for fugtskader i etageadskillelsen falder:
– Du kan vælge mellem mange forskellige udløbshuse, så du er sikker på at finde et, der passer til projektet, uanset om du installerer i svømmende eller fast konstruktion. I det her projekt havde vi ikke meget indbygningshøjde at arbejde med, men det lykkedes at finde et udløbshus, som lige passede med etageadskillelsens tykkelse. Det gik ligeud ad landevejen, forklarer han.