En køkkenkværn installeres på køkkenvaskens afløb og kværner alt organisk affald, der skylles ned i afløbet og herefter fortsætter som en tynd puré videre ud i kloaksystemet.
Affald, der kan kværnes
Stort set alt organisk køkkenaffald kan kværnes, fx fiskeben, skaldyr, kyllingeben, grøntsagsskræller, kaffegrums, visne blomster osv. Kort sagt alt det, der i en skraldespand hurtigt bliver yderst ildelugtende.
Tilslutning
For at installere en køkkenkværn kræves et afløb med en diameter på 3½”. Køkkenkværnen påmonteres afløbet under vasken, og vandlåsen sluttes til køkkenkværnens udgang.
El-tilslutning
Den elektriske tilslutning er enkel. Køkkenkværnens motor tilsluttes via et stik til en jordet stikkontakt anbragt tæt på kværnen og om muligt uden for børns rækkevidde.
Sådan startes kværnen
Køkkenkværnen aktiveres på kontakten, og mens vandet løber skubber eller spuler man madrester ned i kværnen. Her slynges affaldet via centrifugalkraft ud mod faste rivejern på kværnens inderside. På den måde rives affaldet lynhurtigt til en tynd puré, der fortsætter gennem et groft filter videre ud i kloakken.
Når kværnen er færdig
Det kan nemt høres, når madaffaldet er kværnet færdigt. Kværnen skal da køre endnu et par sekunder med vandet løbende. Derefter er kværnen renset og helt fri for lugtgener.
Koldt vand
For at kværnen kan fungere optimalt, skal der anvendes koldt vand; dels fordi det hjælper med at køle motoren ned, dels fordi animalsk fedt lettere kan kværnes, når det er koldt.
Anvendelse af køkkenvasken
Man kan vaske op, skylle af osv. i vasken nøjagtigt som uden en køkkenkværn, afløbet fungerer helt normalt, blot vil de smårester, der til enhver tid vil være i vandet blive samlet i kværnen og derefter kværnet med, når kværnen tændes.
Vedligeholdelse
Kværnen rengør sig selv ved almindelig drift. Behøver ikke kemisk rengøring. Skulle der opstå lugtgener, hvis man fx har glemt at lade vandet løbe eller der sidder genstridige rester i afløbet, kan man køre en citron igennem kværnen. Dette fjerner eventuelle rester og lugtgener.
Anvendelsesområder
Både private husholdninger, storkøkkener og restauranter kan med fordel anvende køkkenkværn. Køkkenkværnene findes naturligvis i forskellige størrelser afhængig af det behov, husholdningen har. Som standard fører vi tre modeller.
Levetid
Køkkenkværnene er blevet produceret i over 60 år og har for længst overstået diverse “børnesygdomme”. Man regner med, at en køkkenkværn ved normal brug har en levetid på mindst 10 år.
Sikkerhed
En køkkenkværn indeholder ingen knive, og de bevægelige dele er ikke skarpe, hvilket garanterer for sikkerheden. Selv børn, der kommer til at putte fingrene ned i kværnen, mens den kører, vil blot mærke et slag over fingrene, der nok skal få dem til at hive fingrene til sig. Man bør dog afholde sig fra at stikke fingre eller redskaber ned i kværnen for at skubbe affald længere ned.