Græsset skal klares, hvor især forårets kommen betyder, at du skal i gang med at klare mos med plænelufteren, fylde op med topdressing og gøde græsplænen. Herefter skal græsset selvfølgelig også passes med plæneklipperen.
Måske du skal have ny plæneklipper, så gælder det selvfølgelig om at vide: hvilken græsslåmaskine skal du vælge?
Der er mange ting at overveje i forhold til at købe en ny model. Du skal typisk vælge mellem græsslåmaskiner der styres med håndkraft eller plæneklipper med ledning, batteri eller benzin(se græsslåmaskine test her). Og så kan du selvfølgelig også vælge den dyre løsning med en robotplæneklipper.
Når du skal finde den rigtige maskine, skal du kigge på dit behov.
Hvor stor er din have?
Hvis du har en lille plæne, og du er i normal fysisk form, kan en hånddreven plæneklipper måske dække dit behov og samtidig være det billigste køb. Alternativ kan en billig og lille eldreven plæneklipper være mere end rigeligt til dit behov.
Græsplænen i middelstørrelse vil ofte kunne klares med en eldreven plæneklipper med ledning eller batteri. Her vil en akku-plæneklipper være noget dyrere end maskinen med ledning der kan købes rigtig billigt. Denne type kan dog være irriterende, fordi ledningen skal håndteres hele tiden.
Til den større have vil de fleste ofte vælge en benzindreven plæneklipper, der ofte kommer med en større klippebredde. Samtidig vil en benzindreven virke i længere tid end akku-plæneklipperen. Hvis du har en rigtig stor græsplæne, er en havetraktor også en mulighed. Det er en stor investering, som mange naboer ofte går sammen om at investere i til fælleseje og brug.
Robotplæneklipperen er til alle størrelser haver, og bruges hvis du ikke gider bruge tid på at slå græsset.
Du skal også tage stilling til funktionerne i græsslåmaskinen. Her vil den selvkørende model gøre græsslåningen noget nemmere.
Hvis du har en have med kuperet terræn, vil det være værd at give lidt flere penge for en automatisk græsslåmaskine, så du ikke skal bruge mange kræfter på at skubbe maskinen opad hældninger og bakker.
Selvkørende betyder, at hjulene bliver ført rundt af maskinen. Fordelen er selvfølgelig, at du bare skal styre maskinen uden at skubbe. Ulempen ved den selvkørende model er, at hvis der er mange blomsterbede, stenbelægninger og kroge i haven, kan det være svært at navigerer rundt og dreje, for maskinen bliver ved med at køre fremad.
Du kan vælge en model med eller uden opsamlingsboks. Helt ligesom du kan overveje en plæneklipper med bioklip.
Bioklip betyder at græsset bliver klippet, findelt og drysset ned mellem græsstråene frem for at blive opsamlet. Her vil det virke som naturlig gødning til plænen. Ulempen er, at græsset skal slås regelmæssigt, for det afklippede græs der bliver fordelt ud på plænen, ikke er i for store stykker og kommer til at virke som en dyne der danner mos, frem for virke som gødning.
Du kan også vælge en løsning med opsamlingsboks. Boksen sidder bagpå maskinen og samler græsset. Fordelen er, at du slipper for at rive græsset fri for afskåret græs efter græsslåningen. Ulempen er, at de typiske opsamlingsbokse skal tømmes under græsslåningen og ofte mange gange. Her gælder det om at vælge en med stor kapacitet, hvis du har en mellem eller stor størrelse græsplæne.
Du kan købe maskiner med kombineret opsamling og bioklip, som giver dig mulighed for at vælge. Dog koster disse som regel en del mere end maskinen med kun en af mulighederne.
Derudover har du også mulighed for at købe maskiner med sideudkast. Her vil græsset bliver kastet ud til siden i en lige bane, der er noget nemmere at rive sammen end hvis du skal over hele plænen med riven.
Du har også mulighed for at vælge imellem en cylinder- eller rotorklipper.
En rotorklipper kører igennem alt og slår græsset af. Hvor en cylinderklipper klipper græsset og giver den smukkere klipning. Cylinderklipperen er ofte til de almindelige parcelhus haver, hvor rotorklipperen ofte bruges til de lidt vildere græsplæner i mere natur stil.
Helt ligesom du skal tage stilling til de forskellige funktioner, skal du selvfølgelig også bestemme dig for de forskellige typer af græsslåmaskiner indenfor mærker som Alko, Bosch, Stiga, Gardena, Makita, Texas, Klippo, Husqvarna m.m.
En billig græsslåmaskine til de små haver som du finder hos Harald Nyborg, Jem og Fix, Silvan, Bauhaus, Bilka m.m.
Den klassiske græsslåmaskine med håndkraft kan være krævende fysisk, og er dårlig til højt græs. Men den støjer ikke og du kan få masser af motion med maskinen. Dog skal græsset slås ofte.
En anden billig løsning til de mindre haver. Du finder mange modeller med diverse funktioner og så er den støjsvag og kræver stort set ingen vedligeholdelse. Helt ligesom du ikke skal lade den op, som du skal med maskiner med batteri. Den helt store ulempe er dog arbejdet med ledningen. Det kan være irriterende at trække ledningen rundt og samtidig passe på, at du ikke klipper ledningen over.
Den batteridreven model koster noget mere, men hvis du har en vertikalskærer, hækkeklipper m.m. med batteri i samme mærke, kan du bruge det samme batteri. Ulempen ved modeller med batteri er ofte, at batteri er et tilkøb og gør prisen noget højere.
Den batteridreven plæneklipper er nemmere at bruge end f.eks. ledning, helt ligesom den er meget lettere end en model der er benzindreven. Ulempen er, at batteriet måske løber tør inden du er færdig med at slå græsset.
Til den større have kan det være oplagt at købe en model der er benzindreven. Typen er bedre til at komme over de store plæner eller hvis græsset er højt. Helt ligesom typen er med selvtræk og ofte har en større klippebredde.
Ulempen er, at den larmer, er meget tungere og kræver en del mere vedligeholdelse i forhold til smøring og påfyldning af benzin.
Den dyre løsning, der klarer græsset automatisk. Kan bruges både i den lille som store have, og når den er opsat, skal du ikke røre en finger igennem forår, sommer og efterår i forhold til at slå græsset. Ulempen er selvfølgelig prisen på de forskellige Worx, Grouw, Gardena eller Robomow robotplæneklippere.
Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.
Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.