Få gode råd til at vælge varmepumpe, få den installeret, og hvor den skal placeres.

Gode råd til anskaffelse
Vælg varmepumper med energisparemærket – din garanti for høj energieffektivitet.
Hvis du har et gammelt oliefyr, kan du i nogle tilfælde få tilskud til varmepumper. Læs mere på www.skrotditoliefyr.dk.
Gode råd til installation
Få varmepumpen dimensioneret og installeret af en professionel installatør. Så sørger installatøren for, at din varmepumpe har den korrekte størrelse i forhold til dit hus og brugsmønster.
Installatøren vil som regel møde op på din bopæl for at hente oplysninger om f.eks. husets størrelse, varme- og varmtvandsforbrug. Bemærk, at nogle installatører sender en mindre regning for dette arbejde, hvis de ikke får opgaven. Spørg installatøren inden, om det er tilfældet.
Find ud af dine forsikringsforhold, før du installerer en varmepumpe. Så du ved, om du er dækket, hvis der f.eks. opstår læk i jordslangerne.
Du skal have tilladelse af kommunen til at installere varmepumpen. Gå i gang med at søge tilladelse til installation i god tid før du installationen. I nogle kommuner er der en del sagsbehandlingstid.
Installatøren skal vurdere behovet for varmt brugsvand i samråd med dig, fordi beboernes antal og vaner påvirker behovet meget.
Hvis du vil have jordvarme, så få varmepumpen installeret uden for vinterperioden.
Rørene til jordvarmeanlæg, jordslanger, kan ikke graves ned i perioder med frost i jorden.
Du kan supplere varmepumpen med solvarme til varmt brugsvand. Når varmepumpen om sommeren kun producere varmt vand, fordi der ikke er behov for varme, er den ikke særlig effektiv. Hvis varmepumpen helt slukkes om sommeren, kan du spare energi..
Gode råd til valg af installatør
Vælg en installatør, som enten er tilknyttet varmepumpeordningen VPO eller anbefalet af producent eller leverandør. Så bliver anlægget dimensioneret og installeret korrekt og energieffektivt. Ring og få navnene på flere installatører hos producenten eller leverandøren, så du kan indhente flere tilbud.
Indhent flere tilbud på installationen. Sørg for, at tilbuddene er udarbejdet på samme grundlag. Tilbuddene skal omfatte nedgravning af jordslanger (ved jordvarme), varmepumpe med typebetegnelse, rør- og elarbejde inkl. rørisolering og bygningsmæssige foranstaltninger i forbindelse med installation. Desuden skal det omfatte installation af evt. nødvendige supplerende radiatorer samt installation, opstart og indregulering af varmepumpen. Når du vælger en installatør, vælger du ofte også en bestemt producent, da mange installatører kun installerer én producents modeller.
Der er 2 års reklamationsret på varmepumper. Hvis leverandøren giver yderligere garanti, så sørg for at få det skriftligt.
Gode råd til placering
Placer helst varmepumpen til jordvarme i bryggerset eller kælderrum, for når varmepumpen kører, støjer den lidt. Sørg for tilstrækkelig støjdæmpning i forhold til øvrige rum. Monter ikke varmepumpen på vægge op til støjfølsomme rum. Installatøren kan hjælpe med at finde en god placering.
Luft til vand-varmepumper har en ”indedel” og en ”udedel”. Sørg for, at udedelen ikke placeres lige uden for soveværelsesvinduet, eller andre steder hvor dens støj kan genere. Udedelen bør ikke placeres nærmere end 5–10 meter fra skellet til din nabo. Installatøren kan hjælpe med at finde en god placering.