Familien Simonsens liv følges tæt af antropologer og ingeniører. ’Bolig for livet’ skal give ny viden om, hvordan byggematerialer af høj kvalitet, teknologi og familiemæssige behov kan harmoniseres med hverdagslivet. Huset er åbent for alle interesserede i påskedagene, så man selv kan opleve en bolig i balance og se et bud på fremtidens bolig.
Der foreligger nu tal for energiproduktion, energiforbrug, temperatur og CO2-niveauer i ’Bolig for livet’ for testperiodens første halve år. Igennem hele perioden er husets systemer løbende blevet justeret, så de forskellige niveauer passer til familiens behov og sikrer dens velbefindende. Det vigtigste har været at sikre rammerne om familielivet, i stedet for udelukkende at fokusere på at overholde de beregnede tal for energiforbrug mm.
’Bolig for livet’ tager udgangspunkt i nye produkter, nye teknologier og en række prototyper, som her anvendes for første gang og i en unik sammensætning. Det er et vigtigt aspekt i eksperimentet og afspejler de to formål, som er at opnå viden ved at afprøve teorier og at opnå og dele erfaringer gennem innovation. Der er ikke draget konklusioner på nuværende tidspunkt, men første del af testperioden har allerede givet nyttig viden. Det kræver både tid og indsats at finjustere konfiguration og optimering af komponenter og teknologi og også at tilpasse dette til familiens behov.
En høj automatiseringsgrad i bygninger kræver megen opmærksomhed især i de første driftsmåneder, med henblik på justering og eventuel fejlfinding.
Opvarmning af rummene har været en udfordring, dels fordi der generelt er tale om et unikt koncept, og dels på grund af den måde huset bruges på. Et eksempel er set-temperaturen om natten, som blev hævet fra standarden på 20° til 23° i forbindelse med den nye lillesøsters ankomst. Det betød nemlig, at der nu også finder væsentlige aktiviteter sted i huset om natten, som kræver den samme faste temperatur som i dagtimerne.
Skiftet fra naturlig til mekanisk ventilation (vinter) blev oplevet som mangel på frisk luft. Familien oplevede, at der var masser af dagslys, og det betød, at de brugte mindre elektricitet til belysning.
”I begyndelsen troede jeg ikke, at det på nogen måde ville blive svært at flytte tilbage igen. Men nu tror jeg, at det bliver vanskeligere, end vi forestiller os. Vi glæder os til at komme tilbage til vores gode naboer, men jeg vil savne lyset, for slet ikke at tale om udsigten. Det kan jeg mærke allerede nu. Og vi har allerede besluttet at få nogle ovenlysvinduer, så vi kan se himmelen – og få mere lys ind”, siger Sverre Simonsen, som er testfamiliens far.
Vigtige erfaringer
Testfasen fortsætter her i foråret og i sommeren, og her vil fokus være på forskellen i effekten af naturlig og mekanisk ventilation, yderligere programmering og konfigurering af styringssystemerne, familiens adfærd, præferencer og erfaringer samt på en sammenligning af de referenceværdier for energi og klima, som blev beregnet i designfasen, med de faktiske resultater i testfasen.
”’Bolig for livet’ bekræfter vores tro på, at det er muligt at bygge et CO2-neutralt hus, hvor energiforbruget er lavt, og hvor beboerne har en god livskvalitet takket være et godt indeklima, smuk arkitektur og masser af dagslys. Men vi har ikke nået vores mål på et halvt år. Der skal flere test til – og mere arbejde,” fortæller Jesper Salskov Jensen, direktør for VELUX Danmark.
De vigtigste erfaringer indtil nu fra ’Bolig for livet’ kan specificeres i fire punkter:
Beboerne er meget optimistiske på grund af den positive oplevelse med lys og indeklima.
”Vi har lige fra starten lagt mærke til, at luften i huset er god. Rummene er behagelige at opholde sig i på alle tidspunkter, fordi den varme luft suges ud, og indeklimaet justeres,” siger Sverre Simonsen. Familien forlader ’Bolig for livet’ i sommeren 2010. Erfaringen fra eksperimentet vil blive brugt til at udvikle og drive den næste bygning i ’Model Home 2020’-serien.
’Bolig for livet’ er et af seks huse, som opføres af VELUX Gruppen som led i ’Model Home 2020’-projektet. Det er bygninger, som opfylder den energilovgivning, som ventes at træde i kraft i hele EU i 2020. Drivkraften er visionen om det såkaldte ’aktivhus’, en bygning hvor lavt energiforbrug kombineres med godt indeklima og samspil med omgivelserne.
Breeltevej 18
2970 Hørsholm
Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.
Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.