Hvad er et lavenergihus?
Det der tidligere hed lavenergiklasse 1 og 2 forsvinder, idet klasse 2 fremover er almindelig standard. Hvis man vil bygge lavenergi fremover, hedder det lavenergi klasse 2015.
Husets konstruktion/isolering, beliggenhed og form (så lidt ydervæg som muligt i forhold til grundplan) betyder meget ligesom vinduesvær- dierne, varmekilden samt varmegenvindings og-ventilationssystem mv. er en afgørende faktor.
Hvad er et passivhus
Grænsen for energiforbruget i passivhuse er max. 15 kWh/m2 pr. år.
Passivhuse er en byggeform, hvor man reducerer energiforbruget mest muligt via enkle ”passive tiltag” (heraf navnet), dvs. tiltag, som i sig selv ikke indebærer mekaniske, strømkrævende dele som pumper mv.
Dermed opnås et endnu lavere energiforbrug end ved lav- energihuse. Samtidig bruges det bedste udstyr inden for hårde hvidevarer mv. for at reducere energiforbruget yderligere. For at et hus kan klassificeres som et ægte passivhus, skal man opfylde de særlige tyske passivhus-kriterier, der beregnes efter PHPP beregningsmodellen. Se mere: www.passivhus.dk.
Hvad er et Nul-energi hus
Et 0-energihus er et energi-neutralt hus, der producerer ligeså meget energi, som det forbruger. Gennem 1 år skaber et nul-energihus lige så meget energi, som det bruger, og derfor er dets netto-CO2-udledning lig med nul.
I gennemsnit kommer en fjerdedel af landets CO2-udledning fra husene. Udover store mængder isolering og vinduer med 3-lags glas har 0-energihuse bedre styring af energiforbruget med blandt andet intel- ligente målere, så energiforbruget kan reduceres.
Brug af vedvarende energi fra bl.a. solfangere er an anden vigtig del. Der er ingen CO2-udledning fra Nulenergiboliger, fordi de gør optimal brug af energi-effektivitet og vedvarende energi.
Hvad er et Plus-energi hus
Et Plus-energihus producerer mere energi end det forbruger. Ingen varmeregning. Ingen strømregning.
Det er helt individuelt at finde løsningen, men det er et optimeret hus i såvel form og indretning som placering forsynet med f.eks. 600 mm isolering i fundament, 280 mm i ydervægge og 600 mm på loftet.
Et 200 m2 1-plans forsøgshus blev i 2009 bygget i Sønderborg med 60 m2 solceller på taget og 100 m jordslange koblet til en energiveksler ligesom en varmeveksler tilkobles ventilationsluften. 3-lags vinduerne placeres med glaspartier, der lukker mest muligt lys ind om vinteren og det store udhæng i husene skærmer for sollyset om sommeren. Det nedsætter energibehovet til køling, mens solen bidrager til opvarmning om vinteren. Et hurtigt reagerende gulvvarmeanlæg og LED-belysning i huset.
Endvidere et vigtigt energistyringssystem til at holde styr på husets energi- og miljøforhold.