Flatlog

| Skrevet af d. 26. juni 2004

Flatlog er i princippet hugget på samme måde som rundtømmer, forskellen er at tømmeret er skåret ned i begge sider så væggen står med samme bredde hele vejen op. Flatlog facaden har et mere `straight” udtryk end rundtømmer facaden og virker mere bastant som hus i helhed.


Til flatloggen bruges fyr eller “Hardwood” som den meget rammende kaldes. Den kan sammenlignes med polarfyr i struktur og er utroligt holdbar, lavet som flatlog.


Byggemetoden er meget brugt i Norge,hvor man sjældent ser et rundtømmerhus. Det skyldes fortrinsvis at fyr ikke er optimalt til anvendelsen af Rundtømmerhuse da der i modsætning til Gran, som Viking Bjælkehuse bruger til rundtømmerhuse, er en del splintved på en fyr.


Forekomsten af gammel fyr i Norge er meget stor, og derved er flatlog meget anvendt, netop ved at splintveddet bliver skåret væk og kun kernetræet står tilbage, ved den byggeteknik. I dag leveres to typer Flatlog en i 230mm tykkelse som fint kan anvendes til helårsbeboelse uden isolering i ydervæggene.


Den mindre flatlog er lavet i 150mm tykkelse og kan typisk anvendes hvor man ønsker en beklædt indervæg med isolering, samtidigt med at man har en håndhugget facade.

Det gælder for flatloggen som for rundtømmerhusene at alle skillevægge samt tagkonstruktioner, er udført i samme dimension som facaderne. Dog finder vi ofte en besparelse i at udføre skillevæggene i 200mm til den store flatlog 230mm, da vi typisk skal finde stammer på 50cm i diameter for at lave en 230mm tyk væg, der står i ren kernetræ.

Flatlog facader i “Hardwood” har en flot glød og er nemme at vedligeholde. Rundtømmerfacader har en meget fin struktur og er også meget nemme at vedligeholde, da tømmeret er håndafbarket til lige under barken, uden at røre træet, så de står som høvlet træ.

Da Viking Bjælkehuse samtidigt konstruerer husene med store udhæng og forholdsvis lave taghældninger, kan man typisk holde ca. 80% af facader og gavle fri af nedbør.

Varmeforbruget i begge typer bjælkehuse er meget lavt. De tekniske beregninger siger 20% under kravet til boligbyggeri uden isolering i ydervæggene, men de praktiske fordele er meget større.

Et fuldtømmerhus er aldrig koldt og klamt at komme hjem til selvom, man er væk i flere dage uden opvarmning .

Strålevarme såsom brændeovn eller masseovn,har en utrolig effekt på tømmeret, og en gennemvarm stamme på 40cm i diameter er en reflektor af varme længe efter ilden er gået ud. I kombination med traditionel opvarmning som feks. gulvvarme og ovennævnte varmekilder får man det optimale ud af et fuldtømmerhus.

Desuden har man ved de uisolerede facader en fantastisk udskiftning af luften i huset, der derved sikre ikke bare et perfekt indeklima men også sørger for optimal udnyttelse af varmen. Iltfattig luft er en dårlig eksponent af varme.



customer-logo

Firma Adresse


Kontaktoplysninger

E-mail: Telefon: Hjemmeside:

Desværre, vi fandt ikke nogen artikler om emnet

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.