64 danskere døde forrige år (2011) i brande i Danmark. Hvert år udbetales der tre milliarder kroner i erstatning for brandskader i forbindelse med de 6500 årlige bygningsbrande. Samtidig har mere end en halv million danske husstande ikke en velfungerende røgalarm. Eksperter opfordrer danskerne til at få styr på deres røgalarmer.
Julen står snart for døren. Det betyder højsæson for brande. I december måned stiger antallet af brande med næsten en tredjedel i forhold til resten af året, viser tal fra Danmarks Statistik.
Mere end 50 danskere dør hvert år i brande. Flere af de liv kan reddes med en velfungerende røgalarm. Røgalarmer kan også forhindre store omkostninger forbundet med materiel skade ved brande. Hvert år udbetales der tre milliarder kroner i erstatning for brandskader, viser tal fra Forsikring og Pension.
“En røgalarm giver tid til at reagere. Det kan enten sikre, at man kommer i sikkerhed i tide, eller at man simpelthen kan nå at slukke branden, inden den spreder sig. Det afhænger af brandens alvor. Men det er veldokumenteret, at røgalarmer redder liv,” siger Peter Hofman-Bang, overingeniør i SikkerhedsBranchen.
Seneste undersøgelse fra Beredskabsstyrelsen viser, at der kun er røgalarmer hos 15 procent af de danskere, der omkommer i brand. Det tal er væsentligt lavere end gennemsnittet i befolkningen, hvor godt 75 procent har en røgalarm.
En røgalarm skal i første omgang sikre, at beboere bliver advaret og kommer i sikkerhed i tilfælde af brand. Men ved at opdage en brand inden den får lov til at sprede sig, kan man samtidig undgå den store materielle skade. En brand der opdages i tide sparer i gennemsnit 35.000 kroner i brandskader, viser tal fra Forsikring og Pension. Dertil kommer uerstattelige minder som familiealbums og arvestykker. Ifølge Nordens førende leverandør af alarmløsninger, Dansikring Direct – Verisure, kan selv en lille indsats gøre en stor forskel.
“I første omgang handler det om, at en fjerdedel af danskerne ikke er sikret med en røgalarm. Har man først en alarm, er man nået et stort stykke af vejen. Om det så er en alarm fra det lokale byggemarked til 100 kroner eller et mere avanceret system, er i første omgang ikke det afgørende,” siger Peter Folman, der er afdelingsleder for Dansikring Direct – Verisure i Danmark. Han opfordrer samtidig de danskere, der har brandalarmer, til løbende at tjekke at batterierne virker, samt om brandalarmerne er af nyere dato. Mange danskere lever med en falsk følelse af tryghed.
”En brandalarm holder typisk i 10 år. Mange har købt et hus eller en lejlighed, hvor der allerede sidder brandalarmer. Så glemmer man, at de måske allerede har siddet der i mange år og ikke virker. Teknologien er også kommet langt de seneste ti år. I dag kan man for eksempel købe alarmer, der er forbundet. Så når alarmen starter i ét rum, bliver man advaret i alle rum,” siger Peter Folman.
I flere sammenlignelige lande er antallet af røgalarmer væsentligt højere end i Danmark. I Norge er det, ifølge den norske brandmyndighed, “kun” en tiendedel, der ikke har en røgalarm.
I Norge og Sverige er det lovpligtigt at have en røgalarm, mens det i Danmark kun er lovpligtigt for bygninger opført efter 2004.
Dansikring Direct – Verisures gode råd om røgalarmer:
Fakta:
Læs mere om røgdetektorer fra Verisure.
Carlsensvej 8
4600 Køge
Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.
Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.