Løget giver smag til køkkenet
Det almindelige løg, Allium cepa, findes som gult, rødt og hvidt løg i alle størrelser, fra perleløg til kæmpeløg. Det er let at dyrke. Frøene kan i det tidlige forår, sås direkte på voksestedet. Ønsker du at vente lidt, kan du senere købe, såkaldte stikløg. Stikløg er nemme at lægge og giver en god høst. De er dog mindre velegnede at gemme, end frø-såede løg.
Plant eller så løget
Plant småløgene med 10 cm’s afstand i rækker med 20cm afstand. Hvis du vil have større løg, skal afstanden være større. Tryk løget let ned, så spidsen ender lige under jorden. Læg nok til at du også kan høste de helt unge, hvide løg, når de har tykkelse som en tommelfinger.
At så løgfrø direkte på friland er meget nemt. Det kan gøres, fra jorden er ca. 10°C, hvilket den normalt vil være i marts/april måned.
For at få store løg af frø, skal planterne drives i drivhus eller mistbænk og senere plantes ud. Dæk planterne med fiberdug, frem til midsommer, så undgår du problemer med løg-fluen.
Lidt mere om løg
Løgfluen lægger sine æg i løghalsen og larverne æder rødderne.
Hvis dine planter ser ud til at vantrives eller får gulbrogede blade, bør du grave dem op og smide dem i skraldespanden – de kan være angrebet af virus eller skadedyr.
Sylteløg er små-voksne løg, som høstes, når de er ca. 1,5 cm i omkreds. Småløgene koges i eddikelage og smager godt til f.eks. roastbeef og andre kolde retter. Hvis du lader dem vokse, til de har størrelse som en 2-krone er de perfekte som milde stegeløg eller som tilbehør til salaten.
Porre trives, modsat resten af slægten, godt i lerjord. For at få fine porrer er det nødvendigt at starte i god tid, med frøsåning i drivhus eller mistbænk. Frøene spirer ved 4-5°. De skal sås jævnt i brede rækker, og dækkes med ca. 1 cm jord. plant dem ud, når de er ca. 10 cm høje, med en afstand på 15cm. Sørg for at rækkerne er ca. 20 cm fra hinanden.
Løg trives bedst i veldrænet, varm, porrøs og rig på organisk materiale. Gød moderat og undgå helt frisk gødning. Frisk gødning giver større løg, men de har en tendens til at blive “løse i kødet” og er derfor mere udsatte for råd, hvis de opbevares.
Har din jord en lav PH-værdi, bør den, sent om efteråret have tilført kalk, så PH-værdien kommer op på 7-7½. Løg har et stort behov for fosfor, som kan gives i form af benmel.
Usserød Kongevej 80
2970 Hørsholm
Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.
Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.