En ny rapport fra TOR, Tagpapbranchens Oplysnings Råd, viser, at hvide overflader ikke er optimale i de danske vejrforhold – energiforbruget bliver formentlig ikke formindsket som tidligere antaget.

Gennem længere tid har der været diskussioner om effekten af hvide tage. Der har hersket tvivl om, hvorvidt man på energisiden kunne opnå en reel besparelse ved at udføre tagdækninger med hvide tagoverflader.
Erfaringer med denne type løsninger finder man primært i de sydeuropæiske lande, hvor der typisk specificeres meget tyndere isoleringstykkelser og hvor ønsket om køling af bygningerne er større.
Sydeuropæiske tendenser overføres ukritisk til Danmark
TOR har derfor fået lavet en gennemgribende rapport, som ikke kun tager hensyn til overfladens farve, men også til type og tykkelser af isolering på tagene og ikke mindst til det danske klima, da erfaringer fra varme regioner fejlagtigt kan blive sammenlignet med danske klimaforhold.
Konklusionen på rapporten er ganske interessant og giver anledning til en lang række spørgsmål, som man som tagdækker skal være opmærksom på.
Den ønskede effekt opnås ikke
Antagelsen om, at bygherren formindsker energiforbruget ved at anvende hvide overflader, stemmer ikke overens med danske vejrforhold, da man ved brug af hvide eller meget lyse tagprodukter påvirker tagoverfladens termiske egenskaber. Dette kan få stor indflydelse på den underliggende konstruktion, bl.a. ved brug af fugtadaptive dampspærrer.
Rapporten konkluderer således, at der kan opstå en stor risiko for utilstrækkelig udtørring af fugt i tagkonstruktionen under sommerperioden. Den ønskede effekt opnås derfor ikke, og det kan samtidigt medføre store skader på konstruktionen.

Fuld fokus på problemet
Hos Icopal har de fokus på disse problemer, da flere og flere byggerier bliver projekteret med tagkassetter, som netop anvender intelligente, fugtadaptive dampspærrer. Ønsker man hvide eller lyse tagflader, skal man derfor være yderst opmærksom på den resterende konstruktion og de risici, der måtte være i ændrede fugtforhold.
Kilde: TOR nyheder 4. april 2013
Ønsker du at se hele rapporten, kan den findes på TOR´s hjemmeside.

.jpg)