bygogbolig.dk ApS

Alpeplanter

Græsplæne og planter | Skrevet af bygogbolig.dk ApS d. 22. februar 2002

Der er noget ganske særligt ved alpeplanter og ikke blot, fordi de har mange interessante, botaniske fællestræk. I reglen er det små, lave planter, tit med låddent eller hvidfiltet løv og med mange forholdsvis store, kortstilkede blomster. Blomsterfarven er ofte mere ren og klar end hos andre plantegrupper.
En af de mest typiske alpeplanter, edelweiss, er efterhånden blevet ret almindelig i vore haver. Selv om den vokser villigt i den danske muld, forbinder vi stadig i fantasien edelweiss med en tillokkende klatretur i høje bjerge. Det bliver heldigvis stadig lettere og mindre farligt at komme op i højden. Svævebaner og bilveje fører os næsten til tops, og heroppe skal man ikke mange skridt bort fra de slagne veje, før man er midt i vildmarken i botanisk forstand. Flere og flere mennesker får del i denne oplevelse og dermed interesse for at forsøge på at genskabe „alpenaturen” i den hjemlige have. Naturligvis må man arbejde i en noget anden målestok end i de „rigtige” bjerge, men til gengæld har man mulighed for at vælge netop de planter til stenbedet, som man holder mest af og anbringe dem i det forhold, hvori man synes, de passer bedst sammen.

Mange haver har naturlige skråninger, som kan udnyttes, og de stem som findes på en grund, bør aldrig køres værk. Tværtimod kan det tit være af stor værdi for en have at få tilkørt et eller flere 1æs sten. Andre steder vil det forekomme naturligt at opbygge mure af cementstøbte plantesten eller natursten (som mærkeligt nok ikke altid virker „naturligst”) omkring havetrapper, terrasser eller lange indkørsler. Eller man kan simpelt hen vedtage, at man vil have en stenmur, et dige, en skråning eller et forhøjet stenbed i haven og derefter anlægge det. Det vil næsten altid være en gevinst, selv om det er bedst, om det indgår som et naturligt led i havens arkitektur.
Der findes bøger om, hvordan man opbygger den slags. Men vigtigst er det at bruge sin fantasi blot man aldrig glemmer det perfekte dræn. Uden det får man forskydninger af jord og sten på grund af frosten, og man får aldrig planterne til at trives godt. Der skal masser af sand og grus bag stenene og under stenene. Så kan man altid lave „lommer” med bladmuld eller tørvejord til planterne, hvis det er nødvendigt. Mange stenbedsplanter trives bedst på mager jord, og nogle er villige til at hente både vand og næring meget langt borte, blot de får en smule tid til at udvikle rodnettet.

Skal man være meget præcis så er de „alpine” planter egentlig kun dem, som findes højt oppe i bjergene over trægrænsen ikke kun i Alperne, men over hele verden. Sådanne planter vokser naturligvis under meget specielle betingelser. Sneen ligger længe, og de har derfor en meget kort vækstperiode. Man ser da også, at de tit er godt på vej, endnu før sneen helt er forsvundet. Alligevel skal de nå at blomstre befrugtes og sætte frø, som også skal modne alt sammen i løbet af ganske få måneder.

I vækstperioden får de rigeligt vand fra den smeltende sne. Om vinteren har de det tørt og luftigt under sneen, som samtidig beskytter dem mod de meget lave temperaturer og den udtørrende blæst. Om sommeren spiller især stenene en stor rolle for klimaet nærmest jordoverfladen, hvor alpeplanterne befinder sig. Sten oplagrer varme, mens solen skinner på dem og afgiver den villigt igen, når temperaturen i nabolaget synker. På undersiden af de større sten vil der næsten altid selv på den mest solbagte sydskråning være fugtighed, som planterødderne kan nyde godt af.
Desværre er det vanskeligt at give planterne netop disse naturlige betingelser i det danske klima, hvor vi som oftest har afvekslende frost og tø i løbet af vinteren. Den bedste vinterdækning er nok grangrene, som beskytter mod blæsten og kulden, samtidig med at planterne får luft nok. Især kan det være vigtigt at dække de nyplantede småplanter, som endnu ikke har nået at danne et kraftigt rodnet, der kan holde dem fast i jorden. Kommer der skiftevis frost og tø, vil disse småplanter skubbes højere og højere op af frosten, indtil de til sidst ligger oven på jorden. Om foråret hjælper grangrenene endda med til at afdække planterne i et passende langsomt tempo, fordi nålene efterhånden visner og falder af.

Alpeplanter er ikke meget pladskrævende, og der findes så mange forskellige, at man altid vil kunne finde nogle, som er velegnede til forholdene på en bestemt vokseplads, i tørke og sol (Alyssum saxatile, Campanula,bortenschlagiana), i fugtighed og halvskygge (Primula, Astilbe chinensis, Corydalis cashmeriana), på surbund (Cassiope, Cyananthus, Cornus canadensis) og kalk (Adonis, Aubrietia, Gypsophila), og der findes endda småbuske (Dryas, lave Cytisus, Daphne cneorum). Mange har bladene i rosettes som Androsace og Semperaiaum, nogle danner puder som Draba eller ligefrem tæpper som Thymus serpyllum, og andre har græslignende løv i små tuer som Armeria.
Umiddelbart vil mange måske synes, at man er for langt ude i det kunstige, hvis man opbygger små iniature stenanlæg i bænk eller koldhus „alpint” hus – men det har vist sig i mange tilfælde især i udlandet at interessen for alpeplanter udvikler sig til en hobby, der dyrkes med virkelig lidenskab. Mange af de mere vanskelige planter kan vi ikke opnå tilfredsstillende resultater med på friland i vort klima, og så kan man jo altid diskutere, om det er mest spændende at indrette en modeljernbane i kælderen eller opbygge en stump alpenatur i en mistbænk eller et koldhus.
Begge dele kræver arbejde og penge, og begge dele vil nok give sine tilhængere både glæder og skuffelser, men for den, som holder af at arbejde med levende ting, er der ingen tvivl. I „hobbyalderen” vil vi komme til at se flere og flere „alpine” huse og bænke også i Danmark, og man behøver ikke absolut at dyrke planterne i potter, som man som oftest ser det. Det kræver måske lidt mere arbejde og lidt større omhu, men giver også et meget mere charmerende resultat, hvis man formår at opbygge en miniature alpeverden i en bænk eller på et bord i huset. Under sådanne forhold kan man styre luft og vandtilførslen og til dels også temperaturforholdene og lyset.



customer-logo

Firma Adresse

Usserød Kongevej 80
2970 Hørsholm

Nyeste artikler fra bygogbolig.dk ApS
Få en vintønde som cool bar i mandehulen
bygogbolig.dk ApS
Få en vintønde som cool bar i mandehulen
Læs artikel
Få hjælp til økonomiske besparelser
bygogbolig.dk ApS
Få hjælp til økonomiske besparelser
Læs artikel
Flotte plankeborde
bygogbolig.dk ApS
Flotte plankeborde
Læs artikel
Hvordan ser fremtiden ud for byggeriet?
bygogbolig.dk ApS
Hvordan ser fremtiden ud for byggeriet?
Læs artikel
Boligejeres uvidenhed kan ende i bødestraf og erstatning
bygogbolig.dk ApS
Boligejeres uvidenhed kan ende i bødestraf og erstatning
Læs artikel
Vi ønsker os flere lærepladser til jul
bygogbolig.dk ApS
Vi ønsker os flere lærepladser til jul
Læs artikel
Jordkørsel og materialer til bygge- & anlægsopgaver
bygogbolig.dk ApS
Jordkørsel og materialer til bygge- & anlægsopgaver
Læs artikel
Nemt Fundament har skruet sig fast i Nansensgade
bygogbolig.dk ApS
Nemt Fundament har skruet sig fast i Nansensgade
Læs artikel
Indlæs flere artikler...

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.