Linolie som bindemiddel i maling, kan holdes elastisk gennem mange år, derfor er det vigtig ikke at forbryde sig mod bindemidlet, så det nedbrydes hurtigere.
Linoliemaling har kun været anvendt i begrænset omfang gennem de sidste 50 år, dette på trods af linoliemalingens fortrinlige evne til at beskytte træet mod råd og svamp. Men en traditionel linoliemaling er forbundet med så mange arbejdsmæssige problemer at industri og håndværkere fravælger denne maling.
Her beskrives nogle af de væsentligste problemer der er forbundet med en traditionel linoliemaling:
– En traditionel linoliemaling er håndberøringstør på 1-3 døgn, hvorimod en akrylmaling er håndberøringstør på ca. 2 timer og en alkydmaling er håndberøringstør på ca. 5 timer.
– En traditionel linoliemaling må ikke påføres i lagtykkelser på mere end 40my, for at undgå rynkedannelser, dette er samtidig årsagen til at en traditionel linoliemaling ikke kan anvendes som sprøjtemaling. En moderne maling påføres i en lagtykkelse på ca. 70-120my, vådfilm.
– En traditionel linoliemaling har en ringe sammenflydning i forhold til de moderne malinger. En traditionel linoliemaling har ligeledes tendens til at kridte, når den udsættes for vejrligets påvirkning og samtidig vil der gro skimmelsvamp og alger på overfladen.
– En traditionel linoliemaling er ikke lagerstabil, da pigmenterne bundfælder og det kan være svært om næsten umuligt at røre pigmenterne op igen.
Det er nødvendigt at løse disse problemer der er forbundet med en traditionel linoliemaling, førend denne malingstype kan leve op til nutiden krav.
Tidligere var linoliemaling den mest anvendte træmaling, og tid var ikke penge – som i dag.Malerhåndværkerne fremstillede hver deres egen maling, og de optimerede ikke malingens egneskaber, med henblik på at malingen skulle have en lang levetid, dels pga. manglende viden men også fordi disse opskrifter gik videre til sin/sine efterfølgere, men i særdeleshed fordi der simpelthed var tradition for at man vedligeholdt sine bygninger i større grad som nu.
I dag forventer vi at vore bygninger skal have lange tidsintervaller mellem vedligeholdelse, samtidig med at vedligeholdelsen skal være meget let og hurtig i brug. Derfor har den moderne farve og lak industri forsket meget i hvilke faktorer der resulterer i en god vejrmodstandsdygtig malingsfilm, og de fleste moderne malinger er, som selvstændigt materiale, særdeles holdbare og slidstærke. Producenter af linoliemaling kan med stor fordel anvende mange af de teknikker, der anvendes til fremstilling af en moderne maling, specielt med hensyn til at optimere bindemidlets levetid. Dog har linolie ikke, og vil aldrig få de moderne malingers slidstyrke, alle forsøg herpå er forfejlet.
Mange af de moderne malinger er blevet så slidstærke, at dette ej heller er uden problemer, da malingsfilmen kan se flot og intakt ud mens det underliggende træ er nedbrudt i sådan en grad, at der ingen eller kun ringe brudstyrke er tilbage i træet.
Kunsten ved at fremstille en maling er, at den skal være miljøvenlig, håndværksmæssigt let at arbejde med, hurtigt tørrende, undgå kulørændringer, være slidstærk, vejrbestandig, træbeskyttende og smuk gennem mange år, men dog stadig røbe, hvis træet er under nedbrydning. Der er i dag ingen maling som opfylder alle disse krav, men der prioriteres efter hvilke egenskaber der vægtes højest.
Sortebjergvej 2
6640 Lunderskov
Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.
Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.