3D-laserscanningn er en af de nyeste teknikker indenfor terrestrisk opmåling. Tvilum Landinspektørfirma A/S har investeret i en Leica HDS3000 Laserscanner, der er et laserscanningssystem fra Leica Geosystems.
Laserscanneren består af selve laserscanneren og et kamera, der tager digitale billeder. Billederne fungerer i første omgang som kikkert ved udpegning af det område, der ønsket scannet. Første trin ved at foretage en laserscanning er altså at tage et digitalt billede. Dernæst foretages selve laserscanningen af laserscanneren.
Laserscanneren fungerer ved, at der udsendes en laserstråle i en kendt vinkel. Laserstrålen reflekteres af det objekt som strålen rammer og laserscanneren beregner derefter en XYZ-koordinat til objektet. I princippet fungerer laserscanneren altså på samme måde som en totalstation. Blot måler laserscanneren flere tusind punkter på få sekunder og indsamlingen sker automatisk, når scanningsområdet er udpeget idet digitale billede kameraet i laserscanneren tager inden selve laserscanningen. På denne måde indsamler laserscanneren tusindvis af punkter på overfladen af selv de mest komplekse og utilgængelige objekter.
Det direkte resultat af en laserscanning er en eller flere punktskyer indeholdende millioner af punkter gemt i en database som XYZ-koordinater og intensitet – et udtryk for objektets evne til at reflektere den udsendte laserstråle.
Laserscanneren er i stand til at indsamle op til 1800 punkter/sek. i 360 grader horisontalt og 270 grader vertikalt. Hastigheden er dog afhængig af den ønskede punkttæthed og afstanden til objektet, der scannes.
Laserscannerens arbejdsområde er 1-200 m., og det er muligt at scanne med en punkttæthed på op til 1 mm. Overflader og objekter kan efterfølgende modelleres med en nøjagtighed på 2-6 mm.
De indsamlede punktskyer kan visualiseres med den indsamlede intensitet. Denne metode anvendes oftest i forbindelse med databearbejdningen. Der er dog også mulighed for at visualisere punktskyen mere virkelighedstro. Det sker ved, at punkterne i punktskyen ”stjæler” farverne fra det digitale billede.
Med de indsamlede punktskyer er der et utal af muligheder. På baggrund af punktskyerne kan de scannede objekter for eksempel modelleres, så der fremkommer en CAD-model af det scannede objekt. En anden mulighed er, at danne en TIN-model af det scannede objekt. Endelig kan der optages mål direkte i den fremkomne punktsky. Punktskyen eller den fremkomne model leveres til kunden i for eksempel Microstation eller AutoCAD alt efter ønske.
Søndre Jernbanevej 4 E
3400 Hillerød
Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.
Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.