I de fleste områder i Danmark bør temperaturen på det varme brugsvand ikke overskride 60°C, da kalkudfœldning fra det opvarmede vand stiger stœrkt ved højere temperatur.
Dette medfører kalkafsœtning i varmtvandsbeholderen og dermed dårlig varmeovergang. Kalklaget isolerer simpelthen, så varmeoverføringen forringes.
I radiatorerne er det samme vandmængde, der cirkulerer hele tiden. Der bliver ikke tilført frisk vand, og kalkudfældningen bliver ikke kritisk.
Også af hensyn til skoldningsfare er det hensigtsmæssigt at begrænse brugsvandstemperaturen.
Varmtvands beholdere har en stor overflade og er typisk i brug året rundt. De bør derfor vœre virkeligt velisolerede for at minimere varmetabet.
Typiske beholderstørrelser er fra ca. 80 til 200 liter.
Sikkerhedsventil
På koldtvandstilgangen til en varmtvandsbeholder skal der – ifølge lovbestemmelser – vœre monteret en sikkerhedsventil, fordi det kolde vand i varmtvandsbeholderen udvider sig, når det bliver opvarmet og derfor fylder mere.
Varmtvandsbeholdere er godkendt til et max. arbejdstryk på 10 bar, og derfor skal sikkerhedsventilen lette og lade en smule vand løbe ud, hvis trykket bliver for højt.
Det er altså ikke en fejl, hvis der drypper lidt vand fra sikkerhedsventilen af og til, men derimod et udtryk for korrekt funktion.
Overløbet fra sikkerhedsventilen bør derfor udmunde over et gulvafløb.
Det er i øvrigt et lovkrav, at sikkerhedsventilen aktiveres en gang om året, hvilket brugeren er forpligtet til at sikre.
Varmtvands beholder med kappe
I denne type varmtvandsbeholder opvarmes brugsvandet af kedelvandet, der cirkulerer udenom vandbeholderen i en såkaldt kappe.
For at kedel- eller fjernvarmevandet kan nå at afgive varmen til brugsvandet, skal det løbe passende langsomt igennem kappen. Efter en større varmtvandsaftapning, f.eks. efter karbad, skal en for kraftig gennemstrømning undgås. Dette klares med passende automatik.
Varmtvandsbeholder med varmespiral
Denne type varmtvands beholder er den typisk anvendte i nyere anlœg med beholder.
Krav om armaturer (sikkerhedsventil mv.) isolering, og temperaturstyring er som beskrevet for kappebeholdere.
Gennemstrømningsveksler
En velegnet form for opvarmning af brugsvand i fjernvarmeanlœg er gennemstrømningsvekslere.
En brugsvandsveksler har et ganske lille vandindhold, typisk 1 – 2 liter, der opvarmes i takt med forbruget.
På grund af det lille vandindhold krœves der almindeligvis ikke sikkerhedsventil som på de føromtalte varmtvandsbeholdere.
Da en varmevekslers ydelse er meget afhœngig af fjernvarmens tryk og temperatur, bør installation af en gennemstrømningsveksler kun ske efter forespørgsel hos fjernvarmevœrket
Usserød Kongevej 80
2970 Hørsholm
Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.
Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.