Træværket er på de fleste moderne døre og vinduer vakuumimprægneret. Det betyder ikke, at man kan læne sig tilbage og håbe på, at de holder evigt. Afhængig af deres placering udsættes vinduestræet for skiftevis vandmætning og udtørring.
Syd- og vestvendte overflader er de mest udsatte. Her har solen mest magt, og kan på en solskinsdag varme træet op til 80ºC. Dermed udtørres den naturlige fugtighed, der opstår svindrevner, som åbner for, at vand siden kan trænge ind i karme og rammer. Jo mere åbent træet er, jo mere vand kan det opsuge, og dermed skabes grobund for svampeangreb.
Det er ikke muligt at give noget entydigt svar på, hvor tit vinduer bør males. Det afhænger både af, hvor godt vinduet er produceret, hvilke trætyper og træbeskyttelse, der er anvendt, og ikke mindst hvad træet udsættes for i sin levetid.
Men det er vigtigt at bruge den rigtige træbeskyttelse. Farveløs træbeskyttelse er således ikke god nok udendørs, fordi den ikke beskytter mod solens ultraviolette stråler, som er med til at udtørre træet.
Den udvendige maling skal desuden være diffuserende, så træet har mulighed for at ånde – og slippe af med eventuel fugtighed.
Hvis overfladen ‘lukkes’, vil fugten inde fra huset ikke kunne slippe ud, men vil sætte sig i træet med svampedannelse til følge.
Plastvinduer er i princippet vedligeholdelsesfri, men har godt af en voksbehandling et par gange om året. Det gælder også for træ/aluminiumsvinduer, og man kan sagtens bruge autovoks som til bilen.
Det er i dag ikke muligt at male plastkarmene med et tilfredsstillende resultat.
Islevdalvej 151
2610 Rødovre
Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.
Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.