Det er blevet mere og mere populært at være ugifte samlevende. Hvis I har valgt ikke at ville giftes, er det dog vigtigt at være opmærksom på, at I ikke underlagt nogen lovgivning, der regulerer jeres fælles ejendom og ejendele i modsætning til ægtefæller.
En samejeoverenskomst er en kontrakt, der indgås mellem jer, når I vil indgå et sameje over et aktiv, typisk en fast ejendom.
Samejeoverenskomsten gør det således muligt at fastsætte rammerne for, hvad I har af forpligtelser og rettigheder både under samejet, men også i forbindelse med samejets ophør og efter samejets ophør. Det kan f.eks. angives i samejeoverenskomsten, at den ene af jer har bestemmelsesretten, eller hvordan udgifter til vedligeholdelse af ejendommen skal fordeles. Ligeledes kan man aftale begrænsninger i hinandens retlige dispositioner. Det vil f.eks. være muligt at begrænse hinandens mulighed for pantsætning af ejendommen.
Især i forbindelse med samlivets ophør er det enormt fordelagtigt at have en samejeoverenskomst. Samejeoverenskomsten kan nemlig nærmere fastsætte, hvad der skal ske ved samlivsophævelse og på denne måde forebygge stridigheder mellem jer. Drømmescenariet er naturligvis, at en samejeoverenskomst er overflødig, men et samlivsophørt kan ofte medføre følelser og store uenigheder, hvorfor det er en god idé at have aftalt sig ud af tingene på forhånd som gode venner.
Er der ingen samejeoverenskomst, skal I altså formå at træffe alle beslutninger vedrørende jeres ejendom i fællesskab. Hvis I ikke opnår enighed, kan det resultere i samejets ophør, hvorefter beslutninger i forbindelse med salg også skal træffes i fællesskab og ved enighed. I sidste ende vil I kunne risikere at skulle sætte ejendommen på frivillig auktion, hvis det er umuligt at nå til enighed.
Har I bidraget med forskellige summer til udbetalingen, er det med en samejeoverenskomst muligt at regulere, at den der indskød mere ved udbetalingen, skal have en større del af et eventuelt salgsprovenu. Det kan være en god idé at indgå sådan aftale, hvis I har købt boligen i lige sameje (50/50).
Samejeoverenskomsten tinglyses på den pågældende faste ejendom, men dette har ikke betydning i forhold til aftalens gyldighed. Samejeoverenskomsten er gyldig fra det øjeblik, hvor I begge skriver under.
Som ugifte samlevende er der en række juridiske forhold, som I bør være opmærksomme på. Det kan derfor være en god idé at alliere sig med en specialiseret advokat.
Du bør, som læser, ikke lade artiklen stå alene i forhold til konkrete, juridiske problemer, men derimod søge individuel rådgivning i form af at konsultere en advokat. Vær også opmærksom på, at artiklen kan være forældet, også efter ganske kort tid f.eks. på grund af praksisændringer eller på grund af ændret lovgivning.
Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.
Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.