En evaluering af bredbåndspuljen har vist, at den virker efter hensigten. Puljen skal i løbet af en periode på fire år sikre hurtigt internet til alle borgere og virksomheder i Danmark, mens dækningen i yderområderne skal fremmes, så der ikke længere er områder nærmest uden dækning.
Bredbåndspuljen blev introduceret første gang i 2016, som en del af den politiske aftale om ”Vækst og udvikling i hele Danmark.” Puljen fungerer som en forsøgsordning, hvor der frem til og med 2019 samlet skal investeres 200 millioner kroner. I 2017 lød puljen på 40 millioner kroner, men den blev forøget med yderligere 62 millioner kroner.
Inden bredbåndspuljen blev en realitet, var der bekymringer for, om de økonomiske indgreb kunne betyde en skævvridning af konkurrencen i branchen. I marts konkluderede Energistyrelsen dog, at der ikke umiddelbart er en indikation af, at teleudbyderne enten udsætter eller har færre kommercielle aktiviteter.
” […] det er vigtigt, at konkurrencen ikke er blevet skævvredet, som flere ellers frygtede […] Det er først og fremmest telebranchen, der på markedsvilkår skal sikre en fortsat udrulning af både internet og mobildækning her i landet.” udtaler energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i ministeriets pressemeddelelse.
Hurtigt internet til alle
Som en del af bredbåndspuljen har Regeringen en ambition om, at alle boliger og virksomheder skal have mulighed for at få internet med en hastighed på mindst 100/30 Mbit/s.
”Vi er nået et godt stykke på vej, men vi er ikke i mål endnu.” fortæller klimaministeren.
Til sammenligning svarer Regeringens ambition til, at alle borgere i Danmark skal have muligheden for at få internet, der er hurtigere end et ’medium’ abonnement på 80 Mbit fra YouSee. En hastighed, der i øvrigt er rigeligt til en almindelig husstand, hvor flere skal surfe og streame online på samme tid.
Puljen rammer rigtigt
Bredbåndspuljen tilgodeser borgere og virksomheder på landet, idet næsten 90 procent af støtten over de seneste to år er gået til landzoner og sommerhusområder, det fremgår af Energistyrelsens evaluering.
”Bredbåndspuljen giver et løft i dækningen med hurtigt bredbånd, og jeg er meget tilfreds med, at midlerne først og fremmest tilgodeser dem, der bor eller driver virksomhed på landet.” udtaler klimaministeren.
Et af omdrejningspunkterne i den oprindelige aftale var netop, at borgere og virksomheder i yderområderne skulle prioriteres. Virksomheder ude i lokalsamfundene skal nemlig ikke frygte for deres overlevelse på grund af en dårlig internetforbindelse.
Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.
Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.