Icopal blev torsdag den 13. oktober kåret til vinder af fagbladet Ingeniørens produktpris 2011 i kategorien Byggeri. Det er tredje gang inden for blot ét år, at virksomheden høster en prestigefyldt dansk pris for det samme produkt – Icopal Energitag. Der er tale om en nyudviklet energiproducerende og klimavenlig tagløsning, som bliver mødt med stor interesse fra ind- og udland.
Miljøvenlig innovation
I november sidste år blev ingeniør og anvendelsesteknisk chef i Icopal, Bjarne Pedersen, tildelt DI Byggematerialers pris for Innovativt Samarbejde 2010. I september i år vandt Icopal Dansk Industris produktpris 2011. Og torsdag scorede Icopal hattrick, da Icopal Energitag høstede Ingeniørens Produktpris 2011.
Søren Drewsen, adm. direktør i Icopal Danmark, kan ikke skjule sin begejstring over den megen virak omkring et produkt, der er et direkte resultat af Icopals strategi om at imødekomme markedets voksende efterspørgsel på miljøvenlige tagløsninger.
”Det at vi for tredje gang på ét år modtager en vigtig pris for det samme produkt, ser vi som en stor anerkendelse af vores bestræbelser på konstant at levere nye innovative og klimavenlige løsninger til byggeriet. Det kan vi kun være stolte af,” siger Søren Drewsen.
Tænk ud af andedammen
Han pointerer, at det for Icopal er vigtigt at tænke udover egne faggrænser i udviklingen af nye unikke produkter. I forbindelse med Icopal Energitag har Icopal således indgået et strategisk samarbejde med Danfoss og Uponor.
”Vores erfaring er, at de store innovative gennembrud ofte kommer, når vi tænker ud af andedammen og kombinerer vores ekspertise med andres,” siger Søren Drewsen
Energiproduktion i den 5. facade
Det nu tre gange prisbelønnede Icopal Energitag er i princippet en krydsning mellem et væskebåret gulvvarmesystem og et jordvarmeanlæg. Energitagets tagflade optager energi fra vind, regn og sol. Fra Energitaget føres energi ned til den tilsluttede varmepumpe, som trækker energien ud af væsken og anvender den til opvarmning af bygningen.
”Energitaget reducerer en bygnings CO2-udledning med omkring 40 % i forhold til opvarmning med olie eller naturgas. På den måde har vi ved brug af dokumenteret teknologi og standardkomponenter skabt en helt ny mulighed for at producere grøn energi i tagfladen – også kaldet ”den 5. facade,” fortæller idémanden bag løsningen, Bjarne Pedersen, der er ingeniør og anvendelsesteknisk chef i Icopal Danmark.
Investeringen er hurtigt tjent hjem
Bjarne Pedersens begyndte sammen med et udviklingsteam at udvikle den nye, grønne tagløsning i 2007 som et svar på den voksende miljøbevidsthed i samfundet. Han forklarer, at den endelige løsning består af en plastikslange, der løber lige under tagpaptaget. Tynde aluminiumsplader leder varmen hen til slangen, hvis indhold af kold væske absorberer energien.
Væsken ledes nu hen i en varmepumpe, der trækker varmen ud, sender varmt vand ind i huset og koldt vand op på taget. Udfordringen har været at lave systemet robust, så det kunne holde til det danske klima – og det er lykkedes. Endda til en overkommelig pris.
”Merprisen er ca. 20 pct. i forhold til et traditionelt tagpaptag, og så kommer der en varmepumpe oven i. Det betyder, at investeringen er tjent relativt hurtigt hjem via de sparede udgifter til el, naturgas eller olie til opvarmning,” siger Bjarne Pedersen.
Flere nyskabelser er på vej
Energitaget er ét blandt flere unikke produkter som Icopal har introduceret på det seneste. Blandt de øvrige er en ny løsning til undertag og et koncept for niveauopdelt radonsikring i boliger. ICOPALs innovative firmakultur giver Bjarne Pedersen vide rammer for at udleve de mange ideer.
Som ansat i en stor global koncern kan jeg dagligt sparre med kompetente kolleger, være på forkant med de nyeste teknologier samt tilegne mig ny viden og udnytte den til at udvikle bedre tagløsninger og bygninger, som gør en positiv forskel i verden,” siger han og tilføjer, at der er flere nyskabelser i støbeskeen.
Stor interesse for energitaget
Adm. direktør Søren Drewsen glæder sig over den voksende miljø- og energibevidsthed, som, på trods af finanskrisen, har betydet en markant stigende efterspørgsel på Icopals miljøvenlige tagløsninger, som udnytter tagfladen til bl.a. energiproduktion og luftrensning.
”Vi har allerede sat Icopal Energitag op på en række bygninger – bl.a. politigården i Frederikshavn og en institution i Assens Kommune. Vi har også et stort projekt under opsejling i England. Og det strømmer i det hele taget ind med forespørgsler,” konstaterer en yderst tilfreds Søren Drewsen.