Multihejs ApS

Enkelt og effektivt vindueshejs

El-værktøj | Skrevet af Multihejs ApS d. 23. januar 2012

Sydsjællandsk tømrer har udviklet et handy vindueshejs specielt til parcelhusrenovering og stilladsarbejde.

Nød lærer nøgen kvinde at spinde, lyder et gammelt ord. I tømrermester Henrik Rasmussens tilfælde hedder det: Ensom tømrer opfinder sit eget vindueshejs.
Og det fortæller næsten hele historien. Henrik Rasmussen, der har været i faget de seneste 34 år, driver sit eget enkeltmandsfirma med kun én ansat. Nemlig Henrik Rasmussen selv. Det fungere fint, for han har godt fat i markedet for mindre ombygninger og renoveringer på egnen omkring Næstved.


”Men når det tidligere handlede om opgaver, hvor der også skulle udskiftes vinduer, måtte jeg melde pas. Mine tilbud blev simpelthen for dyre, fordi jeg måtte ud og leje materiel, så jeg kunne få vinduerne på plads. Desuden var de hejs, jeg kunne leje enten for store og klodsede eller også havde de et manuelt spil, som gjorde det svært at sætte vinduet på plads”, fortæller Henrik Rasmussen fra HR-Byg i Næstved.

De tunge, klodsede spil egner sig ikke til de opgaver, Henrik Rasmussen satser på, nemlig mindre renoveringer eller ombygninger af private parcelhuse. ”Jeg kan jo ikke kører rundt i folks rosenbed med et stort, firhjulet hejs. Det går bare ikke”, fastslår Henrik Rasmussen.

”For tre år siden fik jeg så idéen om at udvikle noget selv, som passede til mine behov. Det startede med en almindelig skydestige og en svejset galge. Jeg hentede så et el-spil hos Harald Nyborg og satte på. Men det var jo ikke godkendt”, fortæller Henrik Rasmussen.

Udfordringen bed sig fast
Da havde udfordringen ved at udvikle sit eget hejs allerede slået sine kløer i ham, så var der kun én vej: ud og finde et bedre el-spil. ”Samtidig begyndte jeg at lege med en mere fleksibel løsning, der blandt andet kunne justeres i højden. Selv om det er parcelhuse, jeg arbejder mest med, sidder vinduerne jo ikke lige højt over Jorden”.

Hans idé var at montere løfte-galgen i en form for hængsel, så hele galgen med taljeblokken kunne justeres efter overkanten af vindueslysningen og samtidig uden problemer gå ind under tagudhænget. Derfor udviklede Henrik Rasmussen et stativ med firkantrør, der kan skydes ind og ud i hinanden, så selve højden også er justerbar.


Dyre beregninger
”Der gik faktisk mellem halvandet og to år fra den første udgave, jeg har klar i dag. Ikke blot skulle jeg have hejset gjort helt færdigt med spil, justerbart stativ og hængslet galge, jeg skulle også have CE-mærket mit hejs, så jeg lovligt kan sælge det til andre”.

I den forbindelse fik Henrik Rasmussen tildelt 25 gratis konsulenttimer på Teknologisk Institut. De blev brugt til at få udarbejdet den risikovurdering, Henrik Rasmussen skulle bruge i forbindelse med CE-mærkningen. Men alligevel har udviklingen været en lang og dyr proces.

”Selve ingeniørberegningerne måtte jeg betale af min egen lomme. Det samme gælder udgifterne til at få et såkaldt brugerpatent. Jeg kan ikke få et normalt patent, fordi mit hejs læner sig op ad konstruktioner, andre har lavet tidligere. Men måden, mit hejs er konstrueret på, er beskyttet og må ikke kopieres af andre, heller ikke, selv om de ændre for eksempel målene eller materialerne”, forklarer Henrik Rasmussen.
Hjul gav prikken over i’et

Både det bærende skelet med udtræksrørene og den kipbare løftegange er lavet i aluminiumsrør af hensyn til vægten. Det betyder, at selve hejset kun vejer 19 kg. Alligevel lagde Arbejdsmiljørådet for Bygge & Anlæg (BAR) stor vægt på, at der kom to hjul under hejset.

”Det havde jeg ikke tænkt ind i starten, fordi jeg syntes, at man nok kunne flytte 19 kg. Men hertil kommer så el-spillet og løfteåget med de 4 sugekopper, der sættes på vinduet. Med hjul under behøver jeg ikke at skille tingene ad for at flytte hejset fra vindue til vindue. Det går helt af sig selv, når der er hjul under”, erkender Henrik Rasmussen.

Selv om hejset er udviklet specielt til parcelhuse, er det også velegnet til brug på stilladser, hvor hjulene og den lave vægt gør det nemt at anvende HR MultiHejs, som Henrik Rasmussen har døbt sin opfindelse. ”Den lave vægt og den kompakte konstruktion gør også hejset meget anvendelig indendørs”, tilføjer Henrik Rasmussen.

Kilde: Byggeteknik
Af Sten Søndergaardcustomer-logo

Firma Adresse

Marskvej 25
4700 Næstved

Nyeste artikler fra Multihejs ApS
Håndtér tunge løft ene mand
Multihejs ApS
Håndtér tunge løft ene mand
Læs artikel
Ny Portal-Lift – til ovenlysmontering
Multihejs ApS
Ny Portal-Lift – til ovenlysmontering
Læs artikel
Lettere montage af tagvinduer
Multihejs ApS
Lettere montage af tagvinduer
Læs artikel
Til montering af ovenlys
Multihejs ApS
Til montering af ovenlys
Læs artikel
Enkelt og effektivt vindueshejs
Multihejs ApS
Enkelt og effektivt vindueshejs
Læs artikel
Spændende opfindelse til vinduesmontering
Multihejs ApS
Spændende opfindelse til vinduesmontering
Læs artikel
MultiHejs forenkler vinduesmontagen
Multihejs ApS
MultiHejs forenkler vinduesmontagen
Læs artikel
Undgå tunge løft
Multihejs ApS
Undgå tunge løft
Læs artikel
Brochurer
Multi-hejs 150 – Original brugsanvisning
Multihejs ApS
Out-Lift – Original brugsanvisning
Multihejs ApS
Portal-Lift – Original brugsanvisning
Multihejs ApS

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.